Raubritter

Svet v šmartinski župniji sprva ni bil zelo obljuden. Tudi je bilo mnogo zaraslih gozdov od Loke do Kranja, posebno pa je bila Besniška okolica zelo gozdnata… V tistih časih pa je Vladala sploh pest po naših krajih, kakor tudi drugod. Močnejši je obvladal slabejšega. Kdor je kaj imel, ni bil varen pred drugimi, da ne bi mu ugrabil imetja… In kar so v manjše meri delali roparji ob cestah, enako so počenjali v večjem okrožju na svojih,  mnogokrat težko dostopnih graščinah tako zvani ´´ vitezi roparji ´´ ( Raubritter ), kateri so drugim graščakom in večjim posestnikom napravljali škodo na njih posestvi.

Tak grad, ki je brižinskim škofom delal nekoliko zdrahe na njih svetu, je bil ´´ Wartenberg ´´ , stoječ nad Koserepom na pod Šmarjetno goro, na strani proti Kucni, koder se še sedaj pravi staremu gradišču. Škof Oton ga okrog leta 1202 kupi za drag denar od Ortenburškega grofa Otona in ga razdene. Pozneje so ga zopet pozidali ti grofi ali pa njih zavezniki ter zopet delali škodo po Okroglem in Stražišču.

Še danes živi med ljudstvom glas, da biva ondi na razvalinah zakleta deklica v podobi grozne kače, ki čuva zaklade, dokler ne pride fant, ki jo reši z gotovim rekom.